Salmonella

Salmonely jsou původci gastroenteritidy a tyfoidní horečky a celosvětově patří mezi nejvýznamnější patogeny způsobující onemocnění z potravin. Rod Salmonella patří do čeledi Enterobacteriaceae.

Salmonella je fakultativně anaerobní, nesporulující, gramnegativní tyčinka velikosti 0,7 – 1,5 x 2 – 5 µm.

Salmonely jsou většinou citlivé k antimikrobiálním a desinfekčním látkám. Významnou vlastností salmonel je schopnost přilnout k povrchům a na nich vytvářet biofilmy.

Onemocnění Salmonellou

Většinou jde jen o klasickou střevní infekci bez výraznějších komplikací. Inkubační doba Salmonell je 12 hodin až 5 dnů, obvykle 24 – 48 hodin.

Obvyklé jsou časté průjmy s velkou frekvencí stolic, ale bez přítomnosti krve ve stolici. Někdy se objevuje i zvracení, téměř vždy má dotyčný horečku. U malých dětí, starších a oslabených osob hrozí salmonelová sepse, která může být smrtelná.

Salmonely běžně najdeme v zažívacím traktu ptáků, plazů, hmyzu, zvířat i u člověka. Salmonely jsou vylučovány fekáliemi a kontaminují životní prostředí a potraviny. Salmonely často můžeme najít ve vejcích. Člověk se Salmonelou nakazí nejčastěji požitím syrového masa, ale i různých cukrářských výrobků.

Salmonelóza – onemocnění a léčba

Salmonelóza je průjmové onemocnění, které způsobuje bakterie Salmonela. Ta se do těla dostává ústy (z potravy, nádobí nebo špinavých rukou..). Inkubační doba je maximálně 24 hodin. Průjem může být spojen také s bolestmi břicha a zvracením. Problémem bývá celková dehydratace. Je tedy průběžně potřeba doplňovat tekutiny.

Salmonella se léčí hydratací, dietou a střevními adsorbenty.