Shigella

Bakterie Shigelly jsou gram negativní, nepohyblivé tyčky, kultivačně náročnější. Rod Shigella se řadí do čeledi Enterobacteriacae.
Rod Shigella objevil japonský mikrobiolog Shiga.

Shigelóza

Bakterie z rodu Shigella (Shigella dysenteriae) způsobuje velmi nakažlivé onemocnění zvané Shigelóza. Shigelóza se vyskytuje především v oblastech se zhoršenými hygienickými podmínkami. K nákaze dochází požitím kontaminovaných potravin nebo vypitím kontaminované vody. Mezi charakteristické příznaky patří svíravé až křečovité bolesti břicha a vodnaté průjmy velkého objemu. Tento rod bakterií má několik podskupin, z nichž nejnebezpečnější je skupina A, kam patří mimo jiné také Shigella dysenteriae.

Průběh nemoci a léčba

Inkubační doba trvá několik dní. Bakterie se namnoží v tenkém střevě a následně se přesouvá do tlustého, kde se postupně vytváří zánětlivá až nekrotická ložiska a nakažený má typické příznaky dysenterie.

Nemoc provází silná dehydratace a v těžších případech může dojít i k protržení střevní stěny. U kojenců a batolat hrozí vznik tzv. hemolyticko-uremického syndromu (HUS), kdy dochází k akutnímu selhání ledvin a poškození dalších orgánů.

Léčba spočívá v užívání antibiotik a doplňování ztracených tekutin.

Advertisements